Vi har ju tyvärr ett väldigt mörkt vinterhalvår och skillnaden från den ljusa sommaren kan vara svår att anpassa sig till. Här kommer några tips om du inte ännu redan använder dig av dem!

  • Tänd en lampa i sovrummet och dra upp persiennen/rullgardinen direkt när du vaknar på morgonen. Under natten produceras hormonet melatonin som gör oss sömniga. I dagsljus avstannar produktionen.

  • Tänk på dygnsrytmen så att du kan ta vara på det lilla ljus som finns. Försök få en rejäl dos med dagsljus på förmiddagen eller lunchen. Även om det är mulet ger det flera gånger mer ljus än att sitta inomhus bland lampor.

  • Och om du måste stanna inomhus ­– välj en plats nära ett fönster.

  • Mysbelysning är ingen bra idé för tröttisar. Men en för stark ljuskälla kan få pupillen att dra ihop sig och kan förhindra att tillräckligt med ljus kommer in i ögat. Belysningen inomhus bör vara stark men indirekt och riktad mot väggar och tak. De som ljuskällor som bäst kompenserar för förlorat dagsljus är LED-lampor.

  • Håll jämn dygnsrytm, 7-8 timmars sömn bör räcka även under vinterhalvåret. Försök att lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag.

  • En veckas solsemester fungerar tyvärr inte alltid som motgift mot vintertrötthet. Däremot kan en resa till solen ge ny energi och en extra dos D-vitamin. Dessutom kortar den ner den säsong då vi riskerar att drabbas som värst av ”vinterblues”(november och februari enligt många).

  • Tänd levande ljus och sköna brasor. Omfamna mörkret och inse att det är en period för vila, och för andra typer av mindre krävande träning och aktiviteter. Det är faktiskt helt okej att få gå i idé och ta det lite lugnare.

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret

Konfucius (555 f.Kr. – 479 f Kr.)