Hur man blir lycklig är ju verkligen en tiotusenkronorsfråga (plus inflation)!

Det är kanske av gammal vana som vi ser våra vuxna liv som en tydligt utstakad väg med skola, anställning, inkomst, räkningar och ansvar.  För de flesta handlar livet om 40 timmars arbete i veckan i 40 år och sedan får vi kanske ut 40% av lönen i pensionskuvertet när det blir så dags.
Och trots att många av oss föraktar det ”ekorrhjul” som jag beskriver så känner vi ändå någon slags trygghet och lycka om våra barn och barnbarn lyckas komma in i samma hjul och hålla sig kvar där. Då betraktas man ofta som normal, lycklig och skötsam.

Alternativet verkar vara att bli artist, Youtuber, Influencer eller fotbollsproffs. Ganska acceptabelt nu för tiden men hur många promille av oss lyckas med det?

Nancy var nyligen på ett föredrag om lycka och ett viktigt grundtips från föreläsaren var att undvika att älta om sådant som varit, om sådant som kanske gått fel eller om saker, resurser, personer och känslor som du anser saknas i ditt liv just nu.

Vikten av att sortera och arkivera känslor som antingen hjälper dig eller stjälper dig tänkte jag ta upp i ett separat blogginlägg.

Den klassiska frågan om mer pengar skapar lycka har vi också berört på lite olika ställen men de flesta ser nog fördelningen mellan arbete, studier och fritid som den viktigaste frågan när man diskuterar balans. Hur mycket semesterdagar vi borde ha och hur långa arbetsdagar som är okej. Vi funderar nog också över problemen (och möjligheterna) som det innebär att vara tillgänglig och uppkopplad dygnet runt.

Vidare att familjen ofta sätts i den ena vågskålen och karriären och de självuppfyllande aktiviteterna i den andra.
Och slutligen hur mycket pengar man borde passa på att bränna nu medan man lever, respektive vad borde man spara långsiktigt för att pensionen ska räcka när det blir så dags.

Balans när det gäller din personliga ekonomi kan ju vara att få lönen att gå jämnt upp med antal dagar i månaden. Att helt enkelt ha pengar nog för att ”överleva” och att ”leva” och ha kul om det skulle bli en slant över.
På vår hemsida under FAQ ”balans i livet” har vi gett en del konkreta tips om hur du kan budgetera dina intäkter och utgifter på ett annorlunda sätt så att det blir mer att leva för, istället för att bara överleva.

För en del handlar balans i livet om att de älskar sitt arbete så mycket och att de själva tycker att de har en god balans, men att deras familj tycker något helt annat.

När det gäller hälsan och hur man sköter sin kropp så verkar många resonera att det är helt okej att må lagom bra.
Att vara lagom fet, bakfull eller otränad är väl också att vara i balans för det finns ju alltid någon som har det värre…

Återigen.. det är du som bestämmer vad som är bra balans för dig! Men har du provat att vända på saker och ting, och skaka lite bara för att se vad som kommer ut?

Vi har varit på ett par intressanta föreläsningar med Charlie Söderberg, rikedomscoachen och TV-profilen från Lyxfällan. Tillsammans med hans kollegor har de skapat företaget och konceptet Balansekonomi. Det är visserligen mycket fokus på pengar och passiva inkomster men det handlar också om balans mellan tid och pengar, ansträngning och utfall.
Charlie påpekar just det här med att vi är så impregnerade med att vi och våra barn ska studera till traditionella yrken och sedan bli anställd, egenföretagare eller i allra bästa fall nå toppen av pyramiden och bli VD. Alltså något form av jobb som är beroende av investerade timmar av din tid.

95% av världens befolkning tillhör den gruppen men får dela på endast 5% av världens pengar. De övriga 5 procenten består av svinrika toppchefer och investerare som delar på 95% av all övrig förmögenhet.

Charlies grundfilosofi, och så även Robert T. Kiyosakis (författaren av boken ”Rich dad, poor dad), är att vi borde lära oss och våra barn att tänka lite mer tvärtom när det gäller ekonomi och intäkter. Att vi ska lära oss mer från de 5% som blivit förmögna. De har lyckats genom att investera sin kunskap och sina tillgångar i sådant som kan ge avkastning och återkommande inkomster (ränta, tillväxt, hyresintäkter, royalties m.m) det vill säga intäkter som kommer även medan du sover.

Själv anser jag att man även som ”vanlig löntagare” kan hitta metoder som gör att man slipper ha ”för mycket månad kvar i slutet av lönen”.

 Rubriken på det här inlägget handlar ju om lycka och balans så jag ska försöka knyta ihop säcken kring den frågan.

Om du nu tillåter dig att fantisera om hur ditt liv skulle se ut om du varje månad levde det liv du verkligen vill ha och att du upplevde allt som du egentligen vill göra. Och att det sista du sen gör varje månad är att betala räkningarna för den summa som är kvar (utan att hamna i Lyxfällan på TV). Skulle inte det vara coolt?

Eller vad du skulle göra om du sov bättre, slapp dina ledbesvär, din migrän eller den där tunga magen som du kånkar på varje dag och som är i vägen när du ska böja dig eller ha en intim stund med din partner. Har du glömt hur det var förr?

Om ditt jobb var som ett intresse, det vill säga roligt och viktigt och mer som en livsstil så kanske du skulle kunna vända på veckan och jobba när du själv vill exempelvis på kvällar och under någon helg i bland. Då skulle du kunna gå på gymmet eller på bio mitt på en måndag förmiddag. Handla mat när det är tomt i butiken, ta en extra friluftsdag med barnen eller sitta på biblioteket en hel dag och läsa ikapp tidningar och böcker. Det låter väl som ett balanserat liv.

Ja det är nog så att frihet att styra över sin tid är en viktig nyckel till lycka. Och lyxen att få vara själv ibland, men att aldrig behöva känna sig ensam.
Att ha tillräckligt med pengar för slippa oroa sig för det basala och kanske ha lite över så att man kan hjälpa andra att nå sina drömmar.

Att regelbundet träna sin hjärna att tänka annorlunda och glada tankar istället för att ta till sig allt elände som omger oss. Att förvissa sig om att kroppen fungerar som den ska och kan hjälpa dig att genomföra och uppleva det som ditt huvud har planerat och drömt om länge.

Fundera seriöst på vilka förändringar som du skulle behöva göra i ditt liv för att få bättre balans och mer lycka. Hur skulle du kunna hitta inspiration till din dröm eller till din ”exit” innan du riskerar att bli utbränd och måste kasta dig ut genom nödutgången!

Om DU skulle finna lycka i några av de tillstånd av balans som jag nyss exemplifierat, så kanske det är så att balans och lycka faktiskt hör ihop på ett förklarligt sätt.

Jag måste slutligen klämma in ett citat som gjort stort intryck på mig de senaste åren.

“My thinking must change if I want my life to change”
                                                                            Albert Einstein