Enligt WHO så kommer 70 % av alla hälsoproblem att vara länkade till vår kost och vår livsstil inom 10 år.
Eller har de fel? Våra kroppar kanske helt plötsligt lider brist på kemikalier och mediciner efter hundratusentals år av evolution!

Varför är de flesta svenska läkarna så snabba på att skriva ut mediciner? Och varför har de så litet intresse av att gå till botten med orsak och verkan till besvären.  Vi har fantastiska mediciner och inget ont om dessa preparat. Det behövs också mer forskning för att akut kunna rädda fler liv och lindra lidande. Men de allra flesta recept som förskrivs är inte av den typen. De är till för att dölja symptom och för att skjuta på våra allt mer accelererande hälsoproblem, som också går längre och längre ner i åldrarna.

Tänk om fler av våra läkare var utbildade och villiga att se mer holistiskt på våra kroppar. Och att de fick betalt för att hålla oss friska på ett naturligare sätt. Det vore väl så mycket bättre, billigare och skulle ge minimala biverkningseffekter. Så jobbar man till stor del i Kina, Tyskland och Baltikum. Friskförklarad/botad patient ger mer ”cred” och betalt för läkaren.

Jag vill verkligen dela ut guldstjärnor till de läkare som väntar med att skriva ut piller tills dess att ingenting annat som de rekommenderat hjälper. Och en stor bonus till de inom vård- och omsorg som ställer tuffa krav på oss vårdsökande att vi måste skapa förändringar i kost och livsstil som verkligen gör skillnad, både för oss individer och för samhället i stort. Vem ska annars kunna jobba och betala för eländet i framtiden?

Det finns en stor övertro på läkemedelsindustrin och läkare som våra räddare. Men de flesta vet inte varför vi blir sjuka. De är bra på att hålla oss vid liv och att tillfälligt lindra våra besvär genom operationer och mediciner i mängder. Jag är ganska trött på att höra diverse ”experter” i TV som ställer diagnoser men som också svarar att

”Vi vet inte vad det beror på, men vi har bra mediciner som lindrar besvären och som gör att man kan leva ett ganska normalt liv tack vare livslång medicinering”.  Suck!!

Om tio år riskerar världens befolkning att vara dubbelt så sjuka som idag. Endast en låg procentandel av vår fetma, defekter och ohälsa kan skyllas på arv och ”dåliga gener”. Om det är något vi ärver så är det mammas blodstatus vid födseln men också våra föräldrars intresse för näring, livsstil och syn på motion. Dessutom tar vi ofta del av deras kostvanor genom graviditeten, amningen och ibland för resten av våra liv tillsammans med dem.

Vi är mer hälsomedvetna och tränar mer – men blir bara sjukare och sjukare allt längre ned i åldrarna.

Så när din läkare ställer en diagnos till dig. Våga då fråga om orsaken till besvären och om det finns alternativ till medicinen denne föreslår. Prova på skoj att säga att ”jag tror inte att min kropp lider av brist på kemikalier”. ”Det måste vara något annat jag kan påverka för att normalisera och läka min kropp?”
Eller ska vi bara fortsätta att måla över rötan med plastfärg eller dölja rosten med en billig sprejfärg..  En ”quick-fix” som bara läkarna och läkemedelsbolagen tjänar på!

Det är som att be oss skaffa ett större öskar till den sjunkande båten istället för att hjälpa oss att täta sprickorna.