Att vara lagom duktig, rik eller lycklig kan ju kännas lite medelmåttigt och trist. Mitt ”lagom” kanske knappt når dig upp till knät och ibland uppfattas nog ditt lagom som alldeles för mycket, för jobbigt eller för dyrt av din kollega eller din granne!

Så lagom är väl ett ord vi tar till för att jämföra oss med andra och för att passa in i flocken som man säger. Exempelvis ”ät lagom mycket” (annars räcker det inte). ”Tala nu lagom högt” (annars stör du) eller ”köp nu en lagom dyr klänning” (annars passar du inte in på festen) eller ”håll gärna en låg profil” (annars skryter du).

Balans är däremot något mycket mer personligt och självupplevt. En slags harmoni och lycka som ska kännas kravlös och som inte behöver passa in i någon speciell ram.

Det är bara du själv som känner och kan avgöra när du kommit i balans!

Balans kräver ständig rörelse

Men skapar också jämvikt, stabilitet, harmoni och kanske även lycka.

 • Är du i Balans så är det svårare för någon annan att jämföra dig, påverka dig eller att få omkull dig.

 • Är du i balans när det blåser hårt så står du stadigt.

 • Drabbas du av sorg, en olycka eller annan kris så kommer du lättare och snabbare på benen igen.

Hur gör man då för att komma i balans?

Det är väl bra om man har en förnimmelse om vad det innebär att vara i balans och hur det borde kännas för dig.

När du hittat den känslan, eller ser den framför dig så kan du börja att sätta upp dina mål klart och tydligt.

Exempelvis: Så där vill jag må eller så där vill jag ha det, därför att…..

Lyckas du skapa ”A why that makes you cry” så har du större chans att nå fram till ett läge där du egentligen vill vara.

Att aktivt jobba med sina mål, och att våga drömma är helt avgörande för att du ska kunna skapa en bestående förändring. Dröm gärna stort men sätt också upp delmål som steg för steg kan leda dig i rätt riktning.

Bildresultat för dreams                 Bildresultat för dreams                Bildresultat för dreams

När målbilden är klar så kan man börja studera hur andra gör för att lyckas. Lära sig tekniken, öva, öva, öva och sen agera steg för steg i den riktningen.

Ingen lägger märke till dig om du ”är lagom” (det är liksom syftet med lagom) Men du kan vara säker på att andra ser dig tydligt när du är i balans!

Är dina drömmar större än din inkomst?.

Vill du minska drömmen eller öka inkomsten?.

När du hittat ditt mål och ditt varför så börjar det hända fantastiska saker med automatik.

Experter på lycka och framgång

Får du leta efter någon annanstans!

Men vi vill gärna bidra med våra tankar och erfarenheter kring drömmar och balans, och kanske inspirera dig till en förändring som du skulle välkomna.

Så kan det nog kännas ibland…

Har man små barn och fullt upp med vardag och arbete kan det kännas helt orimligt att sätta av tid för att reflektera, stämma av och skapa förutsättningar för något nytt.

Är man ung och har hela livet framför sig så är det ändå inte så lätt att gå sin egen väg, att våga följa sina drömmar och sin inre övertygelse som fortfarande kanske lever kvar. Det är lättare att kolla på andra och hänga med i flödet.

”But only the dead fishes follow the stream”. Varför inte lära dina barn att våga tänka i nya banor och att tidigt sätta upp mål och stora drömmar. De kommer att nå sina mål, speciellt om du stöttar dem!

Är du pensionär eller bara känner dig sliten, ensam och krasslig så kan det kännas lätt att kasta in handduken och känna sig som ett offer.
Men skärpning! Du kan förbättra din hälsa, du kan skaffa nya vänner och du kan förbättra din ekonomi!
Tänk efter vad som är viktigast för dig just nu, och om ett år från nu. Och vad du absolut vill hinna med att göra innan du trillar av pinnen.

Dö ska vi alla göra, och det kan ske när som helst och i vilken ålder som helst.

Är det mer pengar som krävs för att du ska komma igång att förändra ditt liv varaktigt?

Så se då till att ordna det!

Se över dina utgifter och sälj onödiga saker.

Jobba över, eller ta ett extra jobb under en begränsad period. Fundera på om du tjäna pengar på dina hobbies eller på en speciell talang du har eller vill utveckla?
Hitta på saker som inte kostar pengar. Ta med en vän på din mentala ”resa” för dina mål och ditt sparande kan skapa en positiv trend hos dina vänner.

Ni kan tillsammans hitta nya sätt att umgås, att uppleva saker, att resa och att festa.

Gör det till en kul grej att vara försiktig med dina pengar och fundera på om du kan investera din tid och dina slantar i något som ger dig återbäring och passiva inkomster över tid.

Vad är viktigast för dig på kort eller lång sikt för att du ska känna balans eller lycka i livet.

 • Mer tid till min familj eller till mina intressen
 • Större ekonomisk frihet
 • Må bättre och att orka mer
 • Kunna planera min tid och få mer gjort
 • Göra karriär
 • Bli känd
 • Förverkliga mig själv
 • Bryta med ett destruktivt liv eller dåligt förhållande

Sätt upp de mål du vill uppnå. PRIORITERA. Bestäm datum och våga ta hjälp av dem som gjort det förut. De vill dela med sig av sina framgångar!

Det är klart att pengar kan hjälpa en att förverkliga drömmar och att underlätta slitet i vardagen.
Men de hjälper dig inte att komma i balans. Ur den aspekten så är balans mycket viktigare än större tillgångar för att uppleva lycka.

En förmögen person vill bara ha mer pengar, mer makt och fler erkännanden. Det är som en drog. Kan du inte ta dig ur den snurran så måste du enligt vissa iakttagelser ha tillgångar på mer än en miljard kronor för att du ska börja känna dig nöjd och tillfreds, och för att du ska kunna dela med dig till andra av din förmögenhet utan motprestation.

En person som är i balans och som har sina prioriteringar klara, delar gärna med sig av sitt vatten för att han vet hur man skaffar mer när det behövs.

Det är du som sätter gränsen för vad som krävs för att du ska vara i balans och må bra. Inte din omgivning, eller det som du tror är andras förväntningar på dig.

Livet är ingen tävling när det gäller att skaffa sig prylar. Saker i sig kan ge en glädje, skönhet och upplevelser men man behöver ju inte samla dem på hög.

När man blir äldre så börjar ofta de saker, som man stretat och gnetat för att skaffa sig, bli en belastning och ett ok runt halsen. Det är kanske våra inneboende samlarinstinkter som helt flippat ut och förlorat allt vett och sans. Kolla bara i barnens leklådor, i ditt garage eller i dina garderober.

Det är klart att man vill ha saker och ett hem som känns trevligt och som fungerar, men om du vill spara pengar, spara på miljön och skapa mer utrymme till nya upplevelser och känslor. Gör dig av med lite prylar som du inte använder dagligen eller varje vecka. Hur länge kommer du att sakna dem…?

Byt upplevelser med dina vänner istället. Alla behöver inte ha fin båt, stuga i fjällen, boende i Spanien, lusthus på tomten eller en sportig cabriolet.
Bjud kompisen på en fisketur i din båt så får du säkert provköra hans cab någon gång!  Eller bjud gästerna på grillkorv vid vindskyddet en eftermiddag istället för en trerätters middag som du får slita med hela dagen och som halvt ruinerar matkontot. De kan väl alltid hämnas med att bara bjuda på popcorn och läsk en filmkväll hemma i soffan. Om du törs ”tagga ned” och känner dig trygg med det så kommer det att smitta av sig på din familj och dina vänner.

Ibland mår man bra av att få känna sig riktigt lyxig och påkostad. Att få klä upp sig och gå på teater och fin restaurang. Kanske till och med bo på hotell och se nya städer och länder.
Inget ont i detta. Är det en del av dina drömmar, eller en ingrediens i ditt livsrecept, så satsa på det och njut av stunderna!

Problemet är mer att det för många har blivit en norm att man ska göra och äga dyrare och dyrare saker. Att resor, fina hus, lyxiga restaurangbesök och snygga bilar blivit en normal måttstock på lycka och framgång.

Har du tänkt på att de som har mycket också ofta grubblar på hur de ska hinna med sitt livspussel, hur pengarna ska räcka till allt och att grannarna åkte till Karibien på höstlovet. Och de stackarna som ”bara” åkte till Thailand igen…

Har du tänkt på vilken lyx det kan vara att sätta av en dag för en utflykt med någon du tycker om. Att få gå i skogen och njuta, småprata lite om veckan som gått, att få ventilera sina tankar och funderingar. Att få sätta sig på en udde, tända en brasa. Kanske dela på en öl och grilla några goda korvar.  Det är du som skapar stunder av lyx och avkoppling. Inte dina grannar eller dina kollegors val och prioriteringar.

Här kan du läsa en saga om balans i livet

”Om du vill leva ett lyckligt liv, knyt det till ett mål, inte till personer eller saker”

– Albert Einstein