Med en åldrande befolkning väntas många svenskar i framtiden drabbas av demenssjukdomar. Enligt flera nya studier kan Alzheimer bero på kost och dålig tarmflora.

Alla bär vi på bakterier i tarmarna och många bakterier lever i symbios med sin bärare. Problemen, anser forskarna, kommer när tarmfloran på grund av kosten kommer i obalans och vi får en inflammation i kroppen.

Forskarna ska nu gå vidare med att identifiera exakt vilka bakterier som har betydelse för tillväxten av plack och då framför allt i människor. Det öppnar för att med kostens hjälp kunna förebygga sjukdomen vilket betraktas som ett stort genombrott i forskningen om sjukdomen.

– Tidigare har man inte kunnat göra något åt alzheimer mer än att ge mediciner som lindrar symptomen. Men nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora.

– Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar, säger en av forskarna bakom studien.

Tarmbakterier kan påskynda utvecklingen av alzheimer, visar ny forskning från Lunds universitet. När forskarna undersökte tarmfloran hos möss som är friska och jämförde med den hos möss som insjuknat i alzheimer, visade det sig att sammansättningen av bakterier i tarmen skiljde sig åt. Minst plack i hjärnan hade möss som på konstgjord väg helt vuxit upp utan bakterier i tarmen.

– Vi blev överraskade över att det blev så stor skillnad. Det var 70 procent mindre mängd plack i hjärnan hos möss utan bakterier i tarmen. Så det är en viktig miljöfaktor. Tarmfloran är nog en viktigare miljöfaktor än vad vi trodde, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

Bildresultat för tarmar

Vår kommentar:

Vi har har mer än ett kilo bakterier i  vårt tarmsystem så det är sällan vi behöver fylla på med mer bakterier (probiotika). Det kan möjligtvis behövas om man genomgått en antibiotikabehandling eller cancerbehandling som slår ut de goda bakterierna.  Men det vi alla behöver det är att dagligen ge våra olika goda bakteriestammar ”bra mat” så att matsmältning och andra processer fungera som de ska. Resistent stärkelse, syrade grönsaker och bra fibrer.

Vill du förstå bättre vad du kan göra och vad man ska äta, så kan vi på Balansverket exempelvis rekommendera Zinzinos produkter som innehåller prebiotika. Läs gärna mer under fliken Zinzinos Balanskoncept på vår hemsida www.balansverket.se  Där hittar du ett nyttigt måltidsersättningspulver (Leanshake) och den mer koncentrerade fiberblandningen (Zinobiotic) som är precis den mat som tarmen dagligen behöver.

I kombination med Zinzinos Balansolja med Omega 3 så har du skapat ett mycket bra skydd mot inflammationer i kroppen, inklusive att stoppa utvecklingen av Alzheimers som den här artikeln specifikt handlar om.