Om inte någon annan sagt det så säg det till dig själv!

Minst en gång per år så bör man summera året som gått och blicka fram emot ett kvartal eller år.
Att reflektera, diskutera, göra bokslut och en ny budget är ju ganska vanligt för företag, men som vanlig människa!?.

När det närmar sig nyår så brukar det formas löften om förbättring och förändring som kanske ska göra omvälvande förändringar i ditt liv.
Och det är bra att vi tittar bakåt och reflekterar över sådant som inte gått så bra under året, och över sånt som vi gjort fel eller misslyckats med. Det visar på insikt och på en vilja att förändras och bli bättre.

Problemet är bara att när man tänker tillbaka så är de flesta väldigt bra på att göra högen med misslyckanden så enormt mycket större än högen med de positiva saker man gjort. Det är lätt att förstora problemen och förminska allt som vi gjort bra!

Så vad kan vi göra åt detta. Man vill ju inte älta och grubbla över misslyckanden och tillkortakommanden hur länge som helst. Så när du reflekterat över dina misstag så släpp den ryggsäcken och gå vidare. Du har redan tagit till dig, straffat dig själv och gjort de mentala justeringar som behövs. Låt det räcka så.

Det finns en metodik som du kan använda dig av och som kan hjälpa dig att balansera upp högarna, bli mer positiv och få en flygande start på nya året.

Skriv upp de saker som du gjort bra under året på olika lappar och gör likadant med sådant som du inte blev nöjd med. Ja det är möjligt att högen med negativa lappar fortfarande är större än den med positiva saker eftersom vi har den förmågan att förminska det vi gör bra och förstora problemen.

Arkivera därför alla negativa lappar på ett ställe där du inte snubblar över dem varje dag under året som kommer. De kommer då att finnas där i det bortre arkivet om du någon gång behöver titta på dem, eller om du väljer att prata om dem med någon annan som du vill ska dra lärdom av dina ”dikeskörningar”.
De kan vara bra att ha och om du arkiverar de säkert så behöver du inte gå och vara orolig för att du ska glömma bort dina gamla misstag.

De positiva lapparna ska vi däremot behålla framme så att de är åtkomliga och lätta att se. Det är jätteviktigt att du lyfter fram allt det positiva som du gjort under året och att du tar med dig det in i nästa år, nästa vecka eller varför inte redan idag.

Ett trix som man får lära sig på motivationskurser är att varje kväll skriva ned 3 saker (eller fler) som du lyckades med under dagen, eller som du fick gjort, lärt dig, sagt eller delat med dig av till någon.

Skulle man samla ihop de lapparna på nyårsafton så blir det ju minst 1095 lappar med saker som du gjort bra. Redan nu så känns det som om de ”goda lapparna” vinner över högen med misslyckanden.

För inte har du väl tusen (1000) misslyckanden på ditt samvete från året som gått?. Det kan nog bara kännas så ibland och det är därför det är så viktigt att hitta en metod för att öka sitt positiva tänkande.
Då är det lättare att komma bort från grubblerier och sånt som håller dig tillbaka från att nå dina mål och att hitta fram till dina drömmar.

Nu firar vi att vi att vi var så jäkla bra och duktiga under året som gått och vi ser fram emot en ny period av möjligheter och positiva upplevelser. Arkivet står där det står, och det släpar vi inte med oss!