Det är Januari… långhelgerna är över och vardagen tar vid.
Vad skulle du göra om varmvattenberedaren plötsligt måste bytas eller om växellådan på bilen akut måste renoveras?
Plockar du fram en bunt tusenlappar från byrålådan, säljer av lite aktier eller köper du några fler Trisslotter och ber om ett mirakel?

Jag tänker inte klä skott för våra storbanker, finansdepartementet eller någon konsulent som kommer med rekommendationer kring hur stor andel av lönen, bidraget eller pensionen som du borde sätta in på ett räntelöst konto!

Så här i ”fattigmånaden” hoppas jag bara kunna bidra med en lite annorlunda idé om vad man kan göra för att balansera sin egen och familjens budget på ett lite roligare sätt, så att man faktiskt får ett ”rikare liv” utan att nödvändigtvis tjäna mer eller förlita sig på en större Trissvinst.

För 24 procent av svenskarna är det en utmaning att betala en oförutsedd utgift på 15 000 kronor, visar en ny Demoskop-undersökning.
Den som inte har en buffert har dessutom en större benägenhet att må dåligt.

Man kan inte ta höjd för allt elände som kan drabba en genom livet, men att skapa en balans i sin ekonomi så att det finns en buffert på några månadslöner är inte bara praktiskt utan det ger dig också en trygghet och lugn. Du behöver inte heller ställa dig i beroendeställning till familjen, vänner eller bankinstitut när ”skiten träffar fläkten”, för det gör den garanterat då och då, speciellt när man minst anar det.

Här kommer lite spartips modell ”Lyxfällan” och några egna tips för att balansera ekonomin.

Programmet Lyxfällan är ju ett speciellt koncept där man pressar redan utsatta människor att skapa drastiska förändringar på kort tid. Där vill vi ju inte vara med!
Däremot så har de många kloka råd och rekommendationer som jag tycker att alla kan lära av.
Jag tycker att det är livsviktigt att vi lär barnen att tidigt hålla koll på utgifter och inkomster. Det är ju därför veckopengen uppfanns nämligen för att barnen ska kunna hushålla, prioritera och balansera sin egen lilla budget. Oavsett om den bara var 1 krona som när du var liten, eller om den är på 200 kronor som den kanske är nu för vissa ungar.

När jag var yngre så så jag att min pappa flera gånger i veckan skrev upp alla utgifter i en liten kassabok. Han hade full koll och det har jag tagit efter. Alla mina utgifter finns i ett eller flera räkneark på datorn. Det kan tyckas vara onödigt eftersom dessa faktiskt också finns att se på bankens sammanställning eller i din ”bankapp”. Men en egen tabell ger ofta en bättre översikt och du förstår siffrorna och pengarnas värde bättre om du ”rullar dem lite mellan fingrarna” och skriver ned dem själv.

Det som jag skulle föreslå, och som kanske är nytt för många, det är att inte bara bokföra inkomster och utgifter utan att du försöker att förändra synen på hur du och din familj lever nu, men framför allt hur ni skulle vilja leva.

White Graphing Paper

De flesta tycker att de har ont om pengar, även de som har miljoner i tillgångar. Detta eftersom nästan alla upplever att de har en ekonomisk obalans!

Förslag: Börja med att dela upp din budget i två kolumner:

ÖVERLEVA  (måsten)   &  LEVA   (nöjen, drömmar & upplevelser)

Sen börjar du dela upp alla dina utgifter i de olika kolumnerna.

När du gör den här övningen första gången så kommer du att upptäcka att du har alldeles för lite pengar i LEVA kolumnen. Du börjar troligen tycka lite synd om dig själv och att ditt skitbidrag till lön aldrig räcker till något kul. Det här drabbar de flesta, rik som fattig och det gör att man ofta minskar sina drömmar och rättar in ”magen efter matsäcken”.

Gör sen om övningen och den här gången så tänker du lite annorlunda, med målet att balansera upp kolumnerna. Du har fortfarande samma inkomster och utgifter men börja med att flytta pengar från ”Överleva” till ”Leva kolumnen”. 

Försök att vara krass och lura inte dig själv. Ska verkligen alla dina mobiltelefonikostnader in under kolumnen ”Överleva”? Kanske ska halva räkningen in på ”Leva” eftersom den delen går till nöjessurf och uppdaterade telefonmodeller? Du förstår hur jag tänker!

De kostnader som du kan minska eller stryka helt från Överlevnadskolumnen ska du nu flytta över till Leva.

1. Överleva

Boendet – Kan jag bo mindre, kan jag hyra ut ett rum, kan jag få mindre elräkning.
Transporter – Kan jag gå/cykla/samåka och kanske kombinera min träning med lägre resekostnader.
Hur mycket av våra bil/MC kostnader är ren fåfänga och nöje, och hur mycket är sunt förnuft och ”Överleva”.
Mat, hygien & hälsa – Hur ser mina inköp ut. Hur mycket av mitt matkonto/nöjeskonto borde egentligen flyttas över till Leva kolumnen.
Om jag/vi åt bättre mat och rörde oss mer, skulle en del av kostnaderna för sjuklöneavdrag, VAB, mediciner, behandlingar och annat kunna flyttas till LEVA?
Kläder, Skor, Makeup – Vad måste jag ha och vad tycker jag är kul att ha. Kan jag köpa second hand, eller färre saker med bra kvalitet.
Inredning & prylar – Måste jag köpa nya saker. Kan jag byta, sälja, hyra ut, dela med någon eller bara acceptera det jag har. Istället för att shoppa så kan du flytta över pengar till ”Leva kolumnen”. Se det som ditt nya shoppingnöje.
Sparande – Ja! jag tycker absolut att en del av ditt buffertsparande ska finnas här på överleva-sidan. Här ska du ha en trygg placering som du har snabb tillgång till.

2. Leva

Nu borde det ha trillat över lite mer pengar i den här kolumnen och balansen börjar tippa över åt ett lite roligare sidan, där de faktiskt ska vara. Det vill säga bland de utgifter som du kan uppskatta bättre, njuta av och som leder dig lite närmare dina drömmar.
Om du lyckats flytta en del sparande även hit till ”Leva sidan”, så prata då med någon kunnig som kan hjälpa dig att skapa en bra investering, återbäring eller möjlig duplicering på dina insatser (mer om sådana möjligheter vid ett annat tillfälle).

Du är inget offer!!  Efter den här första övningen så borde du känna att du har bättre möjlighet att överblicka och ta kontroll över dina utgifter och att ditt liv faktiskt blivit lite rikare. Du har ju mer i din Leva-kolumn att njuta av och uppskatta.

Nu när du har en större slant på ”nöjeskontot” så kan du börja fundera på olika ”grilla korv upplevelser”. Det är ett begrepp som Nancy och jag har myntat och som handlar om att värdera upplevelser på guldvåg. Några exempel:

Hur mycket bättre mår vi av en ”After-noon tea” upplevelse på Stadshotellet för 1.000 kronor jämfört med en skogspromenad och en korvgrillning för 30 kronor vid en vacker sjökant.
Kan man ordna en egen SPA-helg hemma. Ja du får jobba lite mer och det kräver planering och fantasi men njutningen kan bli stor, framför allt om man väger in och jämför kostnaderna.
För många är restaurangbesök vardag och för andra en ren utopi. Jag brukar få beröm för min matlagning och får ofta höra att vi får bättre mat hemma än på restaurang. Det kanske stämmer ibland men saken är den att du ofta kan köpa mycket bättre skaldjur, köttbitar och viner själv som du avnjuter hemma till en betydligt lägre summa. Skala bort 2 av 3 restaurangbesök och välj ut dina krogbesök med omtanke och medvetande. Då får du mycket mer ”pang för pengarna”.

Att byta miljö är viktigt och att komma bort från vardagen. Men jag vet många med mig som gärna avstår en flygresa till någon huvudstad och hellre åker på mopedsafari och bor i stuga en helg. Allt har sitt värde och det bästa kan ofta vara det billigaste.

Sluta titta på vad andra gör och bli en Trendsättare istället. Simma mot strömmen som de modiga och starka laxarna gör!

Om du nu fortfarande tycker att Leva kolumnen är jämförelsevis för liten, eller för futtig i kronor räknat så måste du börja se hur du kan öka dina inkomster. Det vill säga att göra staplarna större och högre men det tar vi i ett annat kapitel.

Balansen som du vill skapa är det viktigaste målet, och kanske det enda vettiga förhållningssättet till våra pengar oavsett hur mycket eller lite vi tjänar.

Gray Stock Pile Stone Near River in Gray Scale Photo