Rött vin har cirka 450 aromämnen och apelsinjuice har som en jämförelse endast 2.

Ett hälsosamt och etiskt kaffe fyllt av antioxidanter och som är snällt mot magen ? – Ja det finns absolut!

Själva dricker vi ett nyttigt och lyxigt kaffe hemma för knappt 5 kronor koppen, som några av världens bästa restauranger erbjuder sina gäster för 100-120 kronor styck, exempelvis Café de Paris i Monaco och Kungahusen i Belgien och Sverige.

Via Zinzino kan vi på Balansverket erbjuda dig en ”hemma-café lösning” där du också får ta del av de 900 aromämnen som ett bra kaffe kan ge.

Zinzino köper in sitt espressokaffe från Rombout Malongo som är ett anrikt belgisk-franskt kafferosteri. Företaget samarbetar med små ”Fair Trade” plantager i bland annat Nicaragua för att få den bästa kvalitén, där också plantagerna får skäligt betalt och jobbar enligt vettiga villkor.

Hur blir kaffet så bra och nyttigt då?

Här får du en lite snabbutbildning i kaffeframställning:

När kaffebuskens bär får växa i sin naturliga miljö, nämligen på högt belägna sluttningar och i skydd av andra träd och andra växter, så minskar andelen skadeinsekter och mängden bekämpningsmedel kan minimeras eller till och med uteslutas.

Om man sen handplockar bären när de är mogna, och lämnar de omogna eller de ruttna bären på busken så får man den absolut bästa och nyttigaste skörden som ligger till grund för ett perfekt kaffe.

Affärernas massproducerade bryggkaffe odlas däremot ofta på låglänta fält och skördas med stora tröskor. De skördar både mogna, omogna och ruttna bär i ett svep och de låglänta odlingarna kräver mycket bekämpningsmedel och jordarna blir snabbt utarmade och fattiga på naturligt gödsel och hjälpsamma maskar.

Torkningsmetoden för att få ut bönorna ur bären är också mycket viktigt för kvaliteten, och framför allt att rostningen ska genomföras under lång tid och på svag värme under noggrann tillsyn. De stora rosterierna använder sig ofta av ”flash-rostning” som sker med hög temperatur och på snabbast möjliga tid.

Gissa vilken metod som bibehåller de naturliga aromämnena bäst?

Zinzinos olika kaffesorter packas sedan i kapslar av papper som är komposterbara. De omsluts sedan av en lufttät förpackning av en miljövänlig plast som kan brännas som sopor eller sorteras som återvinningsplast. Även espressomaskinerna är unika och levererar ett tryck på 21 bar som garanterar att man får ut det allra mesta avseende smak och doft ur kaffet. Maskinerna kan efter sin livstid också återvinnas på ett miljövänligt sätt. Som abonnemangskund kan du blanda olika sorters kaffe i dina månadsleveranser, du kan köpa en mjölkskummare och andra roliga tillbehör, och så har du även en garanti som gör att du får din maskin utbytt om det skulle uppstå något problem med den.

Det är lätt att njuta av ett riktigt gott och nyttigt kaffe!! – Får vi bjuda på en kopp?