Jag var på Lidl igår och gjorde våra matinköp inför resten av veckan. När kassörskan slagit in varorna och de hamnat i fållan så blir jag faktiskt lite glad över mina val. Lite dyrare men mestadels ren mat med mycket färger och stor andel biodynamiskt odlat.

Samtidigt så fylls fållan bredvid min med varor som en ung barnfamilj handlat. Överviktiga, bleka och förkylda och med en liten pojke runt fem år gammal som börjat äta ur en påse med lösgodis, mitt på en onsdag.

Deras val gjorde mig faktiskt ledsen men inte speciellt förvånad. Det var chips, energidryck, polarbröd, pålägg på tub, cola, mer godis, frysta pizzor och sen något som varken gör skada eller nytta, nämligen en gurka! Visst, det kunde ju vara så att de redan handlat all nyttig mat och nu kompletterade med fredagsmyset? Nä jag tror knappast det, och inte på en Onsdag.  Det är ganska ofta att jag förvånas över all skit som folk kånkar hem från Lidl som visserligen är billiga på sockerhaltiga varor med de är också billiga på bra svensk mat och fräscha grönsaker.

Varför har det blivit så här illa för många?
Har de inte råd, kan de ingenting om bra mat och näring, eller skiter dom helt enkelt i det?

Jag borde ha gett dem mina kassar eller vågat prata med dem. Men uppgiften känns övermäktig och självklart skulle jag ha passerat gränsen för vad man kan lägga sig i. Det är lätt att moralisera och pracka på andra sina åsikter och insikter men om vi jämför med andra hot mot vår hälsa och vårt liv som vi faktiskt gjort något åt (passiv rökning, rattsurfning med  mobilen, simskolor, byggnormer, giftfria leksaker) så är det väl dags att vi och samhället på allvar tar tag i problemet med det som vi stoppar i oss till vardags.

Snart närmar vi oss samma otäcka nivå där USA har varit länge. Där är det ofta mycket billigare att köpa hem friterad kyckling, strips och cola till middag än att låta barnen äta hemlagad bra och ren mat.

Vi som kan mer och vet bättre måste försöka hjälpa de unga att ändra sina kostvanor, annars står vi inför en riktig katastrof med fetma, diabetes, infarkter och allmän fördumning. Kronisk näringsbrist gör oss inte smartare!

Ja det är dyrt med ren och bra mat men vad är alternativkostnaden för vår egen, och för samhällets skenande ohälsa?